zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът: как да се притесняваме... здравословно



Стресът: как да се притесняваме... здравословно

Свикнали сме да приемаме стреса винаги като нещо негативно, но не е така.

...и да овладеем безпокойството и тревогата.

здраве.bg

... или гледайте забавен филм. Извършването на дейност, която отвлича вниманието ви далеч от проблемите, със сигурност няма да ги реши, но косвено ще помогне за справянето с тях като намали стреса.

2. Определете “часове за безпокойство“. Не започвайте да мислите спонтанно или постоянно за проблемите си. Най-добре си съставете дневен режим, в който да присъства време за мислене по тях – най-добре следобед или рано вечер (но никога преди лягане). Когато уреченият час настъпи, съставете списък с основните си притеснения. За всеки проблем запишете какво печелите и губите, ако продължите да се безпокоите. Прекарвайте максимум 20-30 минути, разсъждавайки по притесненията си и след това приключете за днес.

3. Давайте си сметка за реалността. Запитайте се: Какво значение има настоящият проблем в дългосрочен аспект – след месец, два, година или пет? Наистина ли ситуацията е толкова неотложна и спешна, колкото смятате? Повечето притеснения са подсилени от елемент на късогледство и затова, задавайки си тези въпроси, ще си дадете сметка реално за какво трябва и за какво – не трябва да се безпокоите.

4. Решете проблемите си. Ако все пак проблемът е сериозен и нерешаването му има дългосрочни последствия, трябва да се ориентирате към справянето с него. Психолозите съветват да запишете на лист хартия от къде произтичат притесненията ви и как най-успешно можете да промените ситуацията. След това изяснете фактите около проблема, разсъждавайте заедно с приятел как можете да го превърнете в положителна ситуация за вас.

5. Знайте кога да се откажете. Когато сте в несигурна ситуация, над която нямате контрол, понякога е най-добре да се откажете от постигането на целта. Представете си, че тревогите ви се издигат в небето, подобно на балон, пълен с хелий, а вие просто ги наблюдавате как отлитат завинаги. Вземете си душ и измийте всички притеснения от главата си. Друг вариант е да напишете на лист хартия за какво се безпокоите, а след това да го скъсате...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.