zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E. Coli: да научим повече



E. Coli: да научим повече

Много малко щамове на E. Coli могат да предизвикат сериозни и дори животозастрашаващи симптоми.

Бактерията E. Coli напоследък доби нова популярност, макар да е добре позната и проучена.

здраве.bg

... с отслабена по различни причини имунна система – ХИВ, прием на лекарства срещу рак или заради трансплантация на органи – са особено уязвими.

- Предпочитания към определени храни: Рисковите храни включват неварени колбаси, непастьоризирано мляко или сок, меки сирена, произведени от сурово мляко.

- Редукция на стомаха: Хората, преминали през хирургическа интервенция за намаляване на стомаха, по-лесно се поддават на заразяване с E. Coli. Предполагаемата причина е, че в стомаха им има по-малко киселина, която е способна да убие бактерията.

Усложнения, лечение, предпазни мерки

Повечето здрави хора в зряла възраст преодоляват симптомите от E. Coli до седмица. Но най-вече при децата и по-възрастните, при излагане на някой от опасните щамове, може да се стигне до животозастрашаващо състояние, свързано с блокаж на бъбреците - хемолитично-уремичен синдром (ХУС – HUS).

За да бъде диагностицирано заразяване с E. Coli, се назначава тест, който да докаже наличие на бактерията, както и чрез посявка евентуалното освобождаване от нея на опасни токсини.

Няма специфично лечение за заразяването с E. Coli. В общите случаи препоръката е да се приемат повече течности – за да се преодолее обезводняването и умората. Медикаменти срещу диария трябва да се избягват - те забавят отделителната система, т.е. пречат на тялото да се освободи от токсините.

При възстановяване храните трябва да се добавят постепенно към диетата. В началото трябва да се предпочитат продукти с по-малко фибри, като се избягват млечните и мазните продукти. Най-добре е да се пие чиста вода, като се отбягват соковете, алкохолът и съдържащите кофеин напитки.

Общите съвети на специалистите за предпазване от зараза с E. Coli са за изключване от диетата на необработеното месо и сурови зеленчуци, съхраняването на храните отделно една от друга, както и редовно измизане на ръцете – по възможност с топла вода и сапун.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.