zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите



10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите

Сияйната усмивка далеч не е единственият плюс от здравите зъби.

Здравите зъби и уста са предпоставка и за добро здраве като цяло.

6 април 2011, здраве.bg

... над час в басейна. Ако плувате много и изпитате дискомфорт в устата и зъбите, веднага се свържете със зъболекар.

8. Изяждайте по една ябълка на ден

Хрупкавите храни, включително ябълките, целината и морковите, играят и роля, подобна на четка за зъби, когато ги дъвчете, и помагат за премахването на упоритите петна. Почистващият ефект върху зъбите може лесно да се забележи, ако изядете една ябълка, след като ток-щу сте пили кафе. Умерено киселинната природа и кръвоспиращите качества на ябълките, комбинирани с грапавата им и богата на фибри сърцевина, ги превръщат в идеалната храна за почистване и избелване на зъбите.

Какво да промените: Ако започнете да ядете по една ябълка на ден между отделните хранения и нямате възможност да си измиете зъбите след това, не пропускайте да ги изплакнете с чаша вода - за да отмиете захарта, киселините и плаката.

9. Целувайте се по-често

Въпреки че човек обикновено търси друга наслада в целувката, едно от предимствата й е, че увеличава слюноотделянето, което от своя страна почиства зъбите от бактериите, причиняващи кариес.

Какво да промените: Приемете това като здравословно извинение да целувате по-често половинката си. Но не се притеснявайте, ако нямате кого да целувате - дъвките (без захар!) ще свършат същата работа.

10. Наблегнете на пълнозърнестите храни

Те са своеобразна застраховка за здраве на зъбите. Като добавим това към редицата други ползи - поддържане на здравето на сърцето и предпазване от диабет, пълнозърнестите храни имат безспорно значение за здравето на устата и зъбите. Проведено изследване, включило над 34 000 души в продължение на 14 години, показва, че тези, които ядат поне три пъти на ден пълнозърнести храни, 23% по-рядко страдат от възпаление на венците (периодонтит). Консумирането на повече такива храни помага и за стабилизиране нивото на кръвната захар, което доказано понижава риска от периодонтита при диабетиците.

Какво да промените: Заменете белия ориз и обичайните...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.