zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите



10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите

Сияйната усмивка далеч не е единственият плюс от здравите зъби.

Здравите зъби и уста са предпоставка и за добро здраве като цяло.

6 април 2011, здраве.bg

... между зъбите или под линията на венците, където се натрупват бактерии.

Какво да промените: Яжте богати на въглехидрати храни само като основно хранене – когато изяждате по-голямо количество храна, произвеждате повече слюнка, която помага за отмиването на хранителните частички, останали в устата.

2. Не си мийте зъбите, след като сте пили

Ето един случай, в който не трябва да си миете зъбите - веднага след като сте пили сода или друга напитка с киселинно съдържание. Киселината, комбинирана с абразивното действие на четкането на зъбите, може да увреди емайла им.

Какво да промените: За да опазите блестящата си усмивка от разяждащите съставки в содата, пийте вода или дъвчете дъвка, за да активирате неутрализиращата киселината слюнка – и чак след това си измийте зъбите. Разумно е да правите същото и при хронични киселини в стомаха, когато устата остава винаги с повишено киселинно съдържание.

3. Приемайте повече витамин С

Витамин С освен всичко останало, може да бъде определен и като спояващо вещество между клетките. Затова колкото е важен за кожата, толкова е ключов и за здравето на венците. Хората, които приемат по по-малко от 60 мг витамин С на ден (един портокал съдържа над 80 мг), е с 25% по-вероятно да имат заболяване на венците в сравнение с хората, приемащи по 180 мг или повече. Това са резултати от изследване, обхванало над 12 000 души, проведено от Университета на Ню Йорк в Бъфало.

Какво да промените: Създайте си навик да пиете по чаша портокалов сок всяка сутрин и се уверете, че мултивитамините ви покриват препоръчителната дневна доза витамин С.

4. Пийте чай

Антиоксидантите са полезни за венците. Черният и зеленият чай съдържат полифеноли, растителни антиоксидантни съставки, които предпазват от натрупването на плаката и понижават риска от развитие на кариеси и заболявания на венците. Чаят има потенциал и да подобри лошия дъх, защото възпрепятства растежа на оргавизмите, предизвикващи неприятната миризма. Много видове...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.