zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите



10 изненадващи навици и храни, които пазят зъбите

Сияйната усмивка далеч не е единственият плюс от здравите зъби.

Здравите зъби и уста са предпоставка и за добро здраве като цяло.

6 април 2011, здраве.bg

Хората несъзнателно свързват усмивката без блясък с напредналата възраст – зъбният емайл се износва с времето и затова зъбите ни потъмняват. Блестящата усмивка от друга страна създава впечатление за добро здраве и младост. Но не само възрастта е причина за влошаване състоянието на зъбите и устата като цяло. С времето човек придобива вредни навици, които предизвикват не само появата на петна – кафето, червеното вино, цигари са само част от това, което преждевременно влошава зъбите и води до здравословни проблеми в цялата устна кухина.

Навиците за поддържането на добро здраве на устата не включват само повърхностни процедури. Много често се появяват нови изследвания, свързващи проблемите на оралното здраве с други големи здравни въпроси като сърдечните заболявания, преждевременното раждане, еректилната дисфункция.

Разбира се, грижата за зъбите започва с редовното миене и чистене с конец и с редовните прегледи при зъболекаря – неща, които не спазваме особено усърдно. Поне това сочат статистиките. Около 17% от хората признават, че никога не почистват зъбите си с конец, а около 25% от тези на възраст между 35 и 59 имат влошено състояние на зъбите, но не го лекуват. Но дори да сте редовен пациент на зъболекаря, има други – доста изненадващи навици, които да започнете да практикувате или да спрете, за да имате по-хубава и здрава усмивка.

Предлагаме ви списък с 10 лесни неща, които можете да пробвате още от днес:

1. Яжте въглехидрати само по време на основните хранения

Дори не толкова сладките лакомства като шепа картофен чипс или парче кекс могат да увредят венците и зъбите колкото шоколада, ако не внимавате с тях.

Причината за това е, че всички въглехидрати се разлагат на прости захариди, които бактериите в устата превръщат в плака – лепкав остатък, който е основният причинител на кариеси и заболявания на венците. Храните с високо съдържание на въглехидрати като хляба и бисквитите имат лепкава консистенция, която улеснява захващането на захаридите...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    хранене и диети    хигиена    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.