zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кашлицата



Кашлицата

Човек кашля всеки ден – това е естествен защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните пътища секрети или попаднало там чуждо тяло.

здраве.bg

... които трябва да ги изтласкат от дихателните пътища. Това още повече стимулира рефлекса на кашлицата и я прави мъчителна и все по влошаваща качеството на живот.

Продължителната кашлица може е симптом и на други белодробни заболявания като рак, туберкулоза и др. Тя обаче може да е показател и за наличието на болестно състояние, което не е пряко свързано с дихателната система.
При някои хора хронична кашлица може да се появи и като резултат от приема на различни медикаменти от групите на т.нар. АСЕ инхибитори и бетаблокери. Те най-често се изписват при наличие на високо кръвно налягане и не бива да бъдат спирани без консултация с личния лекар.
Лечението на кашлицата изисква на първо място поставянето на правилна диагноза, т.е. да бъде определено основното заболяване, което я причинява.

Медикаментите, които повлияват и облекчат кашличния синдром, са изключително многобройни и разнообразни. Те се категоризират на базата на механизма, по който действат.
Най-общо групите противокашличните (т.е. антитусивни) препарати се делят на:
- средства за повлияване на влажна кашлица – имат за цел по-лесното отделяне на секретите от дихателните пътища чрез отхрачване. Тук принадлежат т.нар. муколитици и секретолитици, които втечняват произвеждания в дихателните пътища секрет. Често те са изписвани едновременно с т.нар. секретомоторни средства, които улесняват движението на секретите, т.е. спомагат отхрачването. Съществуват и редица отхрачващи медикаменти с комбинирано (включително противовъзпалително и антисептично) действие.
- средства за повлияване на суха кашлица – те подтиснат кашличния рефлекс и се препоръчват, когато не е налице повишена секреция от дихателните пътища. Една част от тях въздействат на центъра на кашлицата (намиращ се в централната нервна система), а други повлияват различните рецептори в дихателната система.

Някои медикаменти от втората категория могат да предизвикат зависимост и затова следва да се прилагат само по лекарско предписание....

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.