zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кашлицата



Кашлицата

Човек кашля всеки ден – това е естествен защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли от дихателните пътища секрети или попаднало там чуждо тяло.

здраве.bg

... секрети) и влажна кашлица (с наличие на храчки и секрети). Важни за поставянето на диагноза и лечението на основното заболяване са видът и количеството на тези секрети.

Най-общо казано експекторацията се дели на серозна, слузна, гнойна и кървава. При първата секретите са бистри и воднисти, при втората – белезникаво-сивкави и жилави, а при гнойната - жълтеникави (със или без зеленикав отенък) и показват наличие на тежка инфекция в дихателните пътища. Появата на кървави храчки е много сериозен симптом. В подобен случай трябва веднага да бъде потърсена консултация с личния лекар, както и със специалист.
Различните състояния и заболявания на дихателната система се характеризират с различен тип кашлица. Най-често причина за появата на остра кашлица е остра инфекция на горните дихателни пътища, например възпалително заболяване на носа, гърлото, трахеята или бронхите. То може да е както на вирусна, така и на бактериална основа. При настинка и грип кашлицата е почти задължително срещан симптом (при 97 % от заболелите), появяващ се още в самото начало на заболяването. На практика това е вирусна инфекция, която най-често води до остър вирусен ринит и фарингит (възпаление на носната лигавица и гърлото). В тези случаи кашлицата е суха и дразнеща, съпроводена е от с болки в гърлото, "запушване" на носа и секреция от него, повишена температурата (най-често за сравнително кратък период от време), обща отпадналост и болки в мускулите. Ако заболяването не прерасне в нещо по-сериозно, най-често отшумява за 1 седмица до 10 дни.

Сухата кашлица с особен звук (наричана “лаеща” кашлица) е показател за възпаление на ларинкса и гласните връзки. Симптоми за това са спадане на гласа и поява на пресипналост. Ако се появи и затруднено дишане, трябва незабавно да бъде потърсена намеса на лекар, тъй като развитието на възпалението (особено при децата) може да доведе до ясно изразен оток на ларинкса и дори до задушаване.

При възпаление на трахеята и бронхите също се появява...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.