zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите



Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите

Осемгодишно изследване в САЩ стигна до извода, че сандвичът с бекон и нискомасленото мляко са еднакво (не)здравословни.

здраве.bg

... излезли наяве, те открили, че такава връзка няма. Жените, които били подложени на нискомаслена диета, са имали горе-долу същите нива на заболеваемост от посочените болести както тези, които продължили да си ядат каквото им “душа иска”.

Както се изразява д-р Тун от Американската асоциация за борба с рака, резултатите са показали “абсолютна нула” след осемгодишното проследяване както по отношение на рака, така и на сърдечно-съдовите болести. Неговата организация, като последствие от изследването, вече няма да препоръчва на пациентите да намаляват приема на мазнини в ежедневния си хранителен режим, за да се предпазят от рак.

“Резултатите наистина са малко разочароващи”, признава д-р Джо-Ан Менсън, уважаван авторитет по въпросите на храненето и ръководител на сектор “Превантивна медицина” в 2 болници към Харвардския колеж по медицина. “Бихме били доволни, ако тези диети имаха по-голямо отношение към здравето.”

Изследването е в известна степен и “прекарване” за всички онези доброволци, участвали в него, а техният брой е достатъчен да засели малък град. 66-годишната Джули от Сиатъл, която е била наета за проучването през 1993 г. казва по този повод: ”Мислех си, че ще има по-дефинитивни отговори относно ползата от нискомаслените диети.”

Около 40% от доброволците са избрани за нискомасления режим на случаен принцип. За тях предизвикателството е било да намалят ежедневния прием на мазнини до 20% и да увеличат консумацията на плодове, зеленчуци и зърнени храни. “Аз съм отраснала във фермерско семейство, където храните с високо съдържание на мазнини са били винаги стандарт за добро хранене”, казва г-жа Лакур. “За мен беше истински културен шок, когато се присъединих към изследването.”

Всъщност жените от “нискомаслената” група са показали ниво на заболеваемост от рак на гърдата с 9% по-ниско от това на контролната група, но учените считат тази разлика за статистически незначителна.

Колкото до измерването на кардиоваскуларните проблеми, един от рисковите показатели...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.