zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите



Здравословно хранене? Забравете всичко, което знаете за диетите

Осемгодишно изследване в САЩ стигна до извода, че сандвичът с бекон и нискомасленото мляко са еднакво (не)здравословни.

здраве.bg

Медицински изследователи в САЩ, които си поставили цел да докажат, че нискомаслените диети намаляват риска от рак и инфаркт, трудно крият разочарованието си тези дни: резултатите от осемгодишното им изследване, финансирано от правителството, са готови и въобще не показват подобна зависимост.

От друга страна това е добра новина за любителите на маслото и феновете на сандвичите с бекон. Със сигурност обаче тя ще обърка милиони здравословно хранещи се хора по света, които години наред “прескачат” от една нискомаслена “мода” на друга в търсене на перфектната рецепта за здраве, дълголетие и разбира се – пълен стомах. Току-що сте започнали поредната нова диета? Достатъчно! Бягайте за хамбургер!

Това, изглежда, е на пръв поглед урокът, извлечен от изследването, за което никой не може да каже, че е повърхностно или непредставително. Напротив, наричат го “ролс-ройса на изследванията”. Резултатите, доста по-различни от очакванията на експертите, са публикувани наскоро в Journal of the American Medical Association.

Но преди всички да са хукнали към шоколадите, някои скептици – и някои от авторите на изследването – подмятат за евентуални пропуски в него, като например това, че то не прави разграничия между различните видове мазнини. Те също така поставят въпроса дали 8 години са достатъчно дълъг период за значимостта на резултатите.

Финансиран от Националният институт по здравеопазване на САЩ, пространният експеримент струва на американския данъкоплатец 415 милиона долара. Първоначалната идея на изследването е недвусмислена: да докаже научно това, което повечето от нас вярват инстиктивно (или са били “накарани” да повярват), а именно - че да ядем по-малко мазнини е полезно за здравето.

По-специално, екипът от изследователи е искал да демонстрира наличието на връзка между нискомаслената диета и намаляване случаите на рак на гърдата и рак на дебелото черво, както и редуциране на сърдечно-съдовите проблеми като инфаркт и удар.
Но когато цифрите...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.