zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета без глутен?Диета без глутен?

dieti.info

Напоследък доста се говори и пише за безглутеновата диета. Но какво всъщност представлява глутенът и в кои случаи консумацията му наистина трябва да се избягва...

Глутенът е специфичен протеин, който няма да откриете в месото или яйцата. Вместо това богати на глутен храни са зърнените култури като житото, ръжта и ечемика. Спазването на безглутенова диета се препоръчва при хора с алергии и е задължително при такива с цьолиакия – състояние, което се характеризира с увреждане на тънките черва при консумация на глутен.

Предупреждения за глутен

Спазващите безглутенова диета трябва да преглеждат с повишено внимание етикетите на хранителните продукти, които купуват. Единствено по този начин те ще се уверят, че продуктът не съдържа жито, пшеница, ечемик или ръж. Важно е да се избягват и храните, съдържащи малц и хидролизиран зеленчуков протеин, който включва в състава си пшеница.

Въпреки че овесът и овесените ядки са сравнително добра алтернатива на глутеновите храни, с тях трябва да се внимава, защото могат да утежнят състоянието при тези, които имат оплаквания от подуване на корема, диария и абдоминална болка.

Кажете сбогом на тестото

Може би най-трудното в спазването на безглутенова диета е пълният отказ от хляб и тестени продукти като кроасани, вафли, кексове, хамбургери, пица и още много други. Но пък на пазара се предлагат все повече добри алтернативи - в немалък брой магазини има голямо разнообразие от безглутенови тестени продукти. Обикновено те са направени от ориз или картофено брашно, вместо от житни растения.

Много зърнени храни съдържат глутен

Традиционната зърнена закуска е табу за спазващите безглутенова диета, тъй като тя често съдържа нишесте и малцови подправки. Избягвайте също храните, съдържащи пшеница, ечемик, ръж или малц. Добър заместител са направените от царевица и ориз изделия.

Пастата се прави от пшеница

Без значение от формата и вида й, обичайно пастата съдържа голямо количество глутен, тъй...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.