zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафе!Кафе!

фото: sxc.hu

Потенциалните ползи и рискове продължават да са спорни.

здраве.bg

Обожавате вкуса на кафе рано сутрин, но знаете ли достатъчно за ефектите му върху здравето? Защото се пише много и какво ли не, като мненията достигат двете крайности...

Напоследък все по-нарастваща група от проучвания показва, че в сравнение с останалите, тези, които пият редовно кафе, са:
- по-малко застрашени от диабет тип 2, болест на Паркинсон и деменция;
- с по-малък риск да развият определени видове рак, сърдечна аритмия и инфаркт.

Въпреки това все още не може да се счита за доказано, че кафето да предпазва от появата и развитието на тези заболявания. Защо?

Едно обяснение на това на пръв поглед несъответствие разглежда подхода на учените в проучването на ефектите на кафето. Обичайно не се налага участващите в изследванията хора да започнат или спрат употребата на кафе. Вместо това те отговарят на въпроса дали го пият редовно или не. Затова и тези проучвания не могат да покажат кое е първопричината и кое е следствието. Възможно е страстните любители на кафе да имат други преимущества пред останалите - като например да спазват по-добър хранителен режим, да спортуват често или просто да имат по-добри гени.

Ето защо според мнозина не съществуват солидни доказателства за ползите от пиенето на кафе. Дори напротив – понякога с него трябва да се внимава, съветват други изследвания.

Ако дневната ви доза е повече от 2-3 чаши кафе на ден, вероятно бихте искали да знаете как точно влияе топлата напитка върху здравословното ви състояние.

Диабет тип 2

Връзката между диабета тип 2 и кафето е многократно изследвана. Повечето от авторитетните и достатъчно мащабни проучвания по този въпрос показват, че консумацията на кафе помага за предпазването от захарен диабет. Има доказателства, че и безкофеиновото кафе действа по същия начин.

Така например хората, които пият повече от 4-5 чаши кафе на ден, понижават риска си с 35% отколкото пиещите само 1-2...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.