zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отпуската: как да си починем истински



Отпуската: как да си починем истински

9 съвета за истинска почивка и възстановяване.

здраве.bg

... спите.

4. Излизайте навън. Изследванията доказват, че движението сред природата, особено ако сте заобиколени от зеленина и вода, бързо и силно подобрява настроението. Дори да сте в градска среда, излезте в парка или край брега. Природата е необятна, просторна, възвишена и дълбока, и моментите, прекарани сред нея, ще ви накарат да се чувствате по-добре и физически и психически.

5. Наблегнете на преживяванията. Не искате ваканцията ви да е като работа, където трябва претичате през 17 двореца, 24 музея и 11 увеселителни парка за 7 дни. Отделете си време за среща с неочакваното – нека съдбата да води събитията. Едно страхотно предимство на пътуването е именно да преживеете нещо ново.

6. Отделете време за хората наоколо. Когато сте в Париж, вероятно ще искате да видите Лувъра и Айфеловата кула. Ами хората, които срещнете? Езиковите бариери разбира се съществуват, но човек е способен да открива удивителни начини да ги заобикаля и да се радват на свежите нови познанства. Най-радостните спомени на хората в края на живота им са свързани с ваканции и общуването с хора.

7. Направете дните си ритмични и музикални. Някога чудили ли сте се защо хората се наслаждават толкова много на музиката? Това е защото човек е наследствено музикален. Опитайте да направите дните от ваканцията си (а и всичките си дни) ритмични. Има много различни ритми в човешкото тяло, вариращи от милисекунди през 90 минути до 24-часови и годишни. Всяка човешка радост, независимо дали е разговор, разходка, вечеря или танц има свой собствен ритъм.

8. Използвайте активни техники за почивка. Почивката не е пасивен и бавен процес, а бърз и активен. Използвайте т.нар. активни техники за почивка - съчетаване на незабравима вечеря с приятна разходка в парка. Този активен начин за отдих задава правилните насоки на тялото за почивка и възстановяване.

9. Планирайте приключенията, които търсите. Някои хора обичат да скачат с бънджи или с парашут, докато други предпочитат...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.