zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отпуската: как да си починем истинскиОтпуската: как да си починем истински

9 съвета за истинска почивка и възстановяване.

здраве.bg

Кога беше последният път, когато бяхте в отпуска и се върнахте напълно отпочинали, освежени и с нови сили? Проведено наскоро допитване, организирано от Би Би Си, показва, че половината хора по собствените им думи се връщат от ваканция изморени и изтощени. А нали затова се нарича почивка – защото през тези дни човек трябва да се възстанови от натрупаната умора!? Хората виждат как расте косата им, но не виждат как “расте” мозъкът. А точно това се случва по време на отмора, когато тялото буквално се възобновява (това процес е бърз – според някои изследователи реално получавате почти ново сърце само за три дни). Добре прекараната почивка ни кара да се чувстваме и изглеждаме по-млади, да подобри здравето ни по много различни начини.

Ако искате да се отдадете на истинска почивка, която да ви откъсне от работата и всекидневните проблеми, да ви зареди с енергия, опитайте някой от нашите съвети:

1. Спете достатъчно. Повечето хора не си доспиват и често използват ваканциите и уикендите да си наваксат със съня. А какво ни остава след края на една ваканция? Със спомени. Точно тях мозъкът обработва по време на съня - периодът, когато растат повече мозъчни клетки. Затова се опитайте да си отделите достатъчно, но не прекалено, време за сън – по този начин наистина ще запомните някои от най-хубавите си преживявания.

2. Наслаждавайте се на храната. Тя е нещо повече от гориво. Тя е любов, наслада, празник и... критична информация за тялото ни. Когато пътуваме, имаме рядката възможност да изпробваме различни храни. Опитайте да се нагостите вместо просто да се наядете, насладете се на храната и социално и физически, като наблегнете и на новите вкусове, и на общуването с хората, с които се храните.

3. Редувайте физическа и умствена дейност. Растежът на мозъчни клетки възниква от комбинирането на физическа активност и съответната почивка. Ако се движите, разхождате, карате колело или вървите много пеша, създавате условия за такъв растеж и това се случва докато...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.