zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-големи врагове на съня



10-те най-големи врагове на съня

Честото недоспиване и безсънието водят до бърза умора и натоварване на тялото.

Системното недоспиване изисква незабавни мерки.

здраве.bg

На кого ли не се случва – по някаква неясна причина в един момент сякаш губите съня си. Иска ви се да разберете защо, за да може отново да се събуждане сутрин отпочинали и готови за деня... Разбира се, причините могат да бъдат различни, но последствията са еднакви. Установено е, че дори една нощ недостатъчен сън повишава сериозно риска за здравето или най-малкото целият ден се чувствате отпуснати и неработоспособни. Как да го избегнете?

Редица наблюдения доказват, че системното недоспиване изисква незабавни мерки - хроничните проблеми със съня не само влошават качеството на живот, но носят и реален риск за здравето. Дори само няколко последователни безсънни нощи са причина за повишен риск от пътно-транспортно произшествие и хронични заболявания като диабет, високо кръвно и затлъстяване.

Добрата новина е, че повечето причини за недоспиването са напълно преодолими. Предлагаме ви повече информация за 10-те най-чести виновници за безсъние и съответните съвети как да се справим с тях.

1. Не изключвате компютъра

Най-накрая сте приключили с работния ден и със задълженията у дома. И искате да използвате най-накрая малко време да поровите обезпокоявани в интернет? По-добре не допускайте тази грешка. Компютрите са истински „саботьори” на съня.

Експертите твърдят, че светлината от екрана стимулира определена структура в мозъка, отговорна за биоритмите на организма. В тази част от мозъка се намират рецептори, които реагират на светлина и активират мозъчната кора. Светлината на екрана на практика имитира дневната светлина и може да разсъни човек още преди той да е заспал.

Съвет: Изключете компютъра 1-2 часа преди сън. Същото важи и за други силни и близко разположени източници на светлина.

2. Превръщате спалнята си в работно място

Проучванията на съня показват, че хората спят най-добре в собствените си спални, когато са свикнали да не правят там нищо друго. За съжаление мнозина там работят, ядат и гледат телевизия.

Съвет: Използвайте...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.