zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 начина да презаредим с енергия8 начина да презаредим с енергия

Медитацията е алтернатива, която доказано помага за бързо възстановяване и зарежда с енергия.

Ако сте открили защо сте винаги уморени...

здраве.bg

... пълна със захар закуска обаче доставя твърде много и твърде бързо глюкоза в кръвообращението. Клетките не могат да усвоят цялата захар и излишната глюкоза се преобразува в молекули гликоген, който се складира в черния дроб и мускулите. Това се случва когато нивото на кръвната захар спада и човек започва да става по-бавен, да мисли и работи по-неефективно. Ако нивото на глюкозата спадне твърде много и рязко, този спад се отразява и на мозъка, като води до замъгляване на мисленето и проблеми с концентрацията.

Как да се възстановим: Започнете деня с пълнозърнеста закуска и/или протеини. Те се преобразуват по-бавно в глюкоза и затова поддържат добро енергийно ниво по-дълго време. Чудесен пример за енергизираща закуска е купичка овесена каша или две варени яйца с домат и маруля.

Причина №2: Не правите упражнения

Прекалено уморени сте, за да тренирате? Както и да се чувствате, не пропускайте упражненията. Те ще повдигнат тонуса ви, а това съответно ще увеличи работоспособността. Според някои изчисления 5-10 минути физическо натоварване сутрин преди работа покачва енергийните нива с около 20%.

Не е необходимо да бягате като за маратон. Напротив – установено е, че упражненията с нисък интензитет (дори 10 минути ходене пеш) намаляват нивата на преумора повече, отколкото онези, които тичат или правят динамична аеробика.

Как да се възстановим: редовните и кратки (до 10 минути) упражнения са достатъчни. Ако не можете да отделите никакво време, просто се разходете преди работа като изходите 1-2 спирки пеша.

Кратката разходка е също толкова полезна и ако ви налегне следобедната умора. Няколко упражнения дори докато сме пред компютъра също раздвижват тялото.

Причина №3: Бездънната чаша с кафе

Кафе след кафе не е никакво решение на проблема с постоянната липса на енергия. Не само защото кофеинът ще пречи на заспиването вечерта. Той влияе и на хормоналните нива, като стимулира свръхпроизводството на адреналин и кортизол - два хормона...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.