zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 начина да презаредим с енергия



8 начина да презаредим с енергия

Медитацията е алтернатива, която доказано помага за бързо възстановяване и зарежда с енергия.

Ако сте открили защо сте винаги уморени...

здраве.bg

... - два хормона, които карат тялото да стои будно и в готовност за напрежение.

Наистина – чаша кафе ни кара да се ободрим, но за кратко. А и непрекъснатото използване на този метод за ободряване в крайна сметка води до обратен ефект – невъзможността да се наспим ни прави уморени още от следващата сутрин.

Опитите показват, че след третата чаша кофеинът спира да действа като източник на енергия. Получава се ефект като при постоянното изстискване на гъба – след 3-4 опита започва да пуска само по няколко капки.

Прекаляването с кофеин предизвиква и прекомерно производство на адреналин. Това води до стрес и дисбаланс в общите хормонални нива.

Как да се възстановим: Намалете кафето, без да е нужно съвсем да го спирате. Една до три чаши на ден са достатъчни. Изследвания сочат, че в такава умерена доза то подобрява когнитивните функции, особено с напредване на възрастта. Други наблюдения показват, че при хората, които редовно употребяват средно големи количества кофеин, е налице намален риск от деменция и болест на Алцхаймер.

Причина №4: Храните, пълни с въглехидрати

Към края на работния ден винаги имате нужда от нещо да ви ободри? Шоколадовата вафла или десерт няма да го направят – въпреки че мнозина вярват в обратното!

Обяснението е същото като с многото въглехидрати на закуска – бързо свръхпроизводство на енергия, последван от рязък и силен спад. Същото важи и за високо енергийните напитки. Те са особено вредни при наднормено тегло - пълните хора произвеждат повече инсулин от нормата - заради излишъкът от захар, който консумират. Десертчето или енергийната напитка създават още един шок в организма им. Постепенно това води до резистентност към инсулина – състояние, при което тялото произвежда, но не преработва правилно инсулина – и диабет тип 2.

По-добре е да се въздържаме и от “здравословните” сокове или различните газирани напитки – повечето от тях съдържат големи количества захар или подсладители.

Как да се възстановим: Подходящи...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.