7 дни за по-здраво сърце – едно добро начало
Отказът от само 5 особено вредни навика намалява риска от сърдечно заболяване с над 90%.
здраве.bg
... е тези 30% да са предимно мононенаситени мазнини (от зехтин, ядки, тъмен шоколад, авокадо) и полиненаситени мазнини (от сьомга, ленено семе, орехи).
Ограничете приема на наситени мазнини - до 7% от общия брой калории (за диета с 1600 калории, това са около 12 г на ден). Избягвайте и трансмазнините, когато е възможно - те трябва да обхващат до 1% от дневните калории (или по-малко от 2 г). Трансмазнини се съдържат най-често в бисквитите, крекерите, печените и други преработени продукти. И наситените, и трансмазнините повишават нивата на лошия (LDL) холестерол, който запушва артериите.
Ден трети: Гответе като италианците
Използвайте мононенаситени мастни киселини за приготвянето на храната. Например, гответе със
зехтин. Здравословните за сърцето мазнини понижават лошия холестерол и повишават добрия (HDL) холестерол. Като бонус зехтинът е богат и на антиоксиданти, които понижават риска от рак и други хронични заболявания като например Алцхаймер.
Заместете маргарина или маслото в диетата си със зехтин, използвайте го за готвене, върху салатата. Купувайте най-вече зехтин екстра върджин - той съдържа повече от здравословните за сърцето антиоксиданти, които се намират в маслините.
Ден четвърти: Заделете си време за сън
Всеки допълнителен час сън, особено за хората на средна и напреднала възраст, понижава риска от коронарни артериални калцификации - една от причините за сърдечните заболявания, с цели 33%. Когато не ви достига дори и малко сън, тялото освобождава хормони на стреса, които свиват артериите и повишават кръвното.
Ако често се събуждате уморени или изпитвате нужда от следобедна дрямка, тогава най-вероятно ви липсва
сън. Повечето хора над 25 г. имат нужда от 7 до 8 часа на вечер.
Ден пети: Добавете фибри към диетата си
Изследванията сочат, че фибрите сериозно намаляват риска от сърдечна недостатъчност....