zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 дни за по-здраво сърце – едно добро начало



7 дни за по-здраво сърце – едно добро начало

Отказът от само 5 особено вредни навика намалява риска от сърдечно заболяване с над 90%.

здраве.bg

Знаете ли, че според статистиката повече жени отколкото мъже умират от сърдечни заболявания? Всъщност именно този тип заболявания са причина №1 за преждевременна смърт и при двата пола, а не различните видове рак, както мнозина смятат заради многото публикации по темата.

Но все пак има и добра новина: достатъчно е да промените само пет елемента от начина си на живот – умерена употреба на алкохол, здравословна диета, редовни упражнения, нормално тегло и никакви цигари – и ще ограничите риска си от сърдечно заболяване с внушителните 92%. Поне това сочат данните от ново изследване, проведено в Швеция и обхванало повече от 25 хиляди души. А дори да се съобразите само с първите две препоръки, рискът пак ще спадне значително - с повече от 50%.

По-долу ви предлагаме нашите 7 съвета – те ще ви помогнат да тръгнете в правилната посока. И това ще ви отнеме само седмица. Опитайте да прилагате само по един на ден, а след това се придържайте към колкото можете повече и в дългосрочен период.

Ден първи: Пийте зелен чай

Тази напитка съдържа няколко мощни антиоксиданта, които понижават холестерола и могат дори да допринесат за понижаване на кръвното налягане. За да си приготвите достатъчно зелен чай за един ден, сипете 600 мл вода в съд, оставете я да заври, сложете 3 торбички чай, покрийте съда и запарете за 10 минути. Охладете чая, след като задължително махнете торбичките. Пийте от него през целия ден, но не оставяйте за следващия.

Ден втори: Разчистете хладилника от храни с нездравословни мазнини

Опитът показва, че хората, които четат етикетите на храните, намаляват около 2 пъти калориите, приемани от мазнините. А когато става въпрос за здравето на сърцето, това е особено важно: мазнините не бива да са източник на повече от 30% от калориите, които приемате. И още по-важното...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.