zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Свинският грип: 10 неща, които да не бива да правим



Свинският грип: 10 неща, които да не бива да правим

Ръцете трябва да се мият често, най-добре с топла вода и сапун, поне за 20 секунди.

здраве.bg

Т.нар. свински грип по всичко изглежда и тази година ще бъде една от най-актуалните теми - поне през зимата. Но както обикновено се случва могат да бъдат отличени и наистина тревожни и други не чак дотам страни на проблема. Например – първите случаи на известния тогава като свински грип бяха през началото на 2009-та г., като още тогава бе отбелязана обезпокоителна тенденция за доста лесно прехвърляне на вируса от човек на човек при висок процент на сериозни състояния, усложнения и смъртност. Постепенно обаче, с разпространението на вируса А(H1N1), процентът на умерените до леки случаи на заболяването се увеличиха.

Към момента специалистите отбелязват като най-тревожни два факта: броят на заболелите е значителен (именно поради това и Световната здравна организация обяви наличието на пандемичен грипен вирус) и голям процент хора показват податливост към новия вирус поради липса в организма им на адекватен имунен отговор. Все пак, като цяло, за щастие повечето случаи са умерено леки.

Последното може да определим като добрата новина. Лошата е, че новият грип продължава да се разпространява и процентът на заболелите не намалява, като новият грипен щам е на път да измести очакваните като най-разпространени през сезона други вируси на грипа.

В крайна сметка, независимо дали става дума за вируса А(H1N1) или друг, вече познат щам, общите правила за предпазване са едни и същи. По-надолу сме се опитали да обобщим 10 съвета, които вярваме ще са ви от полза:

1. Не очаквайте ваксините за сезонния грип да ви помогнат да избегнете и “новия” грип

Ваксината срещу сезонния грип не пази от “новия”. Против него са разработени специални ваксини. У нас разрешение за употреба имат три.

Ваксинирайте се за сезонния грип – това засега е най-добрия начин да се защитите от него. Сезонният грип може да е сериозен (дори повече), особено хората от високорисковите групи: бебета, възрастните, хората с по-слаба имунна система. Статистиката показва, че при един средно тежък грипен...

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.