zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мониторът: добър=безопасен



Мониторът: добър=безопасен

Да изберем и изоплзваме монитора, като мислим за зрението си!.

здраве.bg

Само един ден работа на лош монитор е достатъчен - очите ни се насълзяват, главата ни боли, ставаме раздразнителни, страдаме от безсъние. Това е сигурен сигнал, че е време да си купим нов, като помислим и за здравето си. Защото компютърът отдавна е станал всекидневие, в който по равно участват всички членове на семейството.

Винаги се е говорило за вредното излъчване на мониторите. Според изчисленията на специалистите, съвременните модели (с изключение на тези, които са оборудвани с видеофони и подобна специфична техника) са опасни не повече отколкото един миксер или електрическа кана. При условие, разбира се, че отговарят на екостандартите, които ограничават мощността на създаваните от тях електростатични, електрически и магнитни полета.

Смята се, че като цяло течно-кристалните монитори са по-безопасни в сравнение с мониторите с електронно-лъчева тръба, тъй като в тях не се създава високо напрежение. И съответно и мощността на излъчването е съществено по-ниска. Не се натрупва и статично електричество.

За да не се уморяват очите, картината трябва да бъде ясна и контрастна, екранът не трябва да трепти, а дребните детайли на изображението или документа трябва лесно да се открояват.

На кои параметри на монитора трябва да обърнем специално внимание:

1. Размер на екрана
Предлагането е много голямо – от 15 инча до огромни екрани, предназначени за гледане от голямо разстояние. Ако става дума обаче само за домашно ползване, общото правило е, че колкото по-голям е екранът, толкова по-голямо е неговата максимална резолюция, т.е. количеството точки (пиксели) по вертикал и хоризонтал. Съответно картината е по-ясна.

За работа в офиса специалистите препоръчват да избирате модели с диагонал не по-малък от 17 инча, за дома – 17-19, а за работа с графика – поне 20 инча.

Днес все по-популярни са широкоформатните монитори - със съотношение на хоризонтала към вертикала - 16:9 (при обичайните преди 4:3), които са удобни за едновременна работа върху няколко...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.