zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мониторът: добър=безопасен



Мониторът: добър=безопасен

Да изберем и изоплзваме монитора, като мислим за зрението си!.

здраве.bg

... документа или за гледане на филми. Квази вариант са мултиекранните монитори, т.е. няколко монитора, обединени в един.

2. Максималната честота на опресняване

Тя е актуална най-вече за мониторите с електронно-лъчева тръба. Този показател се измерва в херцове и определя колко пъти в секундата може да се “пренарисува” изображението. По съвременните норми този показател не трябва да бъде под 85 Хц. Колкото по-рядко се опреснява изображението, толкова повече блести екранът и толкова по-силно се уморяват очите.

3. Контраст

Всъщност това е отношението на максимална яркост (при показване на бяло поле) към минимална (при показване на черно поле). Контрастът е особено важен при оценката на качеството на течнокристалните монитори. Този показател не трябва да бъде по-нисък от 250:1. 600:1 е много добре, а 1000:1 и повече – прекрасно.

4. Яркост

Колкото по-висока е тя, толкова по-комфортно се работи с компютъра в условията на ярка светлина (пряко слънце или силно изкуствено осветление). Нормата е 250-300 кд/м2. За мониторите с електронно-лъчева тръба този показател е съществено по-нисък – от 80 до 100 кд/м2.

Яркостта и контрастът могат да се увеличат чрез специално гланцирано покритие. То обаче оставя светли петна на тъмния фон, цапа се лесно, а следите от пръсти и прах върху него са силно забележими. Неговият антипод е покритие срещу такива петна, което разсейва падащата светлина (без да й дава възможност да се отразява от екрана), но малко намалява ясността на картината. С една дума, изборът ви на монитор трябва да зависи от условията, в които работите.

Като цяло течнокристалните монитори са по-ергономични в сравнение с мониторите с електронно-лъчевата тръба, които продължават да се предпочитат предимно от хората, които работят с графика.

Излъчването на мониторите всъщност не е толкова силно, колкото се смята. Електромагнитните полета са естествена съставна част от околната среда, т.е. човешкият организъм се е формирал в условията...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.