zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мониторът: добър=безопасен



Мониторът: добър=безопасен

Да изберем и изоплзваме монитора, като мислим за зрението си!.

здраве.bg

... на тяхното постоянно въздействие. Едновременно с това на него му се налага да се приспособява към допълнителни източници (например електрически уреди, телевизионни кули и т.н.).

Ако човек е здрав, неговите вътрешни ресурси компенсират. Ако е в рисковата група (деца или възрастни, страдащи от алергии, заболявания на нервната система), може да се стигне до изостряне на хроничните заболявания, да възникнат проблеми със съня, повишена тревожност, сърдечно-съдови нарушения. Всичко това може да се избегне, ако внимателно се подходи към избора на монитор.

Често не обръщаме достатъчно внимание на наличието на регулируема поставка. По време на работа ние така втренчено гледаме екрана, че мигаме по-рядко. Затова горният край на монитора трябва да бъде на нивото на очите: по този начин ще гледаме екрана отгоре надолу, очите ще бъдат притворени от клепачите и следователно няма да пресъхват.

След като сте обмислили всичко, свързано с модела, сертификатите и производителя, след покупката трябва да се погрижите и за правилното поставяне на монитора.

1. Той трябва да бъде заземен – в противен случай излъчването нараства няколко пъти и не се вписва в безопасните рамки дори на моделите със сертификат.
2. Кабелите не трябва да се преплитат, тъй като това води до допълнително излъчване.
3. Спецификата на въздействието на електромагнитното поле е такава, че е по-добре да седим един час пред монитора без прекъсване, отколкото да се движим насам-натам.
4. Колкото по-далеч от очите е разположен мониторът, толкова по-добре. По норма разстоянието трябва да бъде не по-малко от един метър. Това изискване се покрива най-лесно от течнокристалните монитори, тъй като те са с минимална дебелина.
5. Не създавайте „цветен шум”. Ярките играчки и лепенки, с които някои хора обичат да разкрасяват работното си място, може и да радват душата, но по-бързо уморяват очите.
6. Между два или повече монитора с електронно-лъчева трябва трябва да има разстояние – поне 1,5-2 метра.

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.