zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да почернеем без да си навредим!



Да почернеем без да си навредим!

здраве.bg

... Те предизвикват производството в тялото на пигмента меланин (т.е. способстват за загара) и стимулират производството на витамин D. Това е най-безопасното излъчване, ако става дума за дългосрочни последствия.

UV-лъчи от типа С. Те са най-опасните. Ако проникваха свободно през атмосферата, човечеството би умряло от лъчева болест за 2-3 седмици. Това не се случва благодарение на озоновият слой.

При някои хора пребиваването под преките слънчеви лъчи предизвиква повишена възбудимост, изнервеност и проблеми със съня. Яркото слънце увеличава и риска за развитие на катаракта. При жените над 30 години продължителното пребиваване на слънце предизвиква поява на огнища на хиперпигментация, особено при хипертиреоза, приемане на орални контрацептиви и пушене.

От друга страна, UV-лъчите водят до т.нар. фотостареене, защото разрушават еластина и колагена в кожата. Първите симптоми на този процес са мимическите бръчки около очите.

Но най-голяма опасност от ултравиолетовата светлина е развитието на рак на кожата. По данни на Американското раково общество, само в САЩ всяка година се регистрират около 400 хиляди нови случаи на този вид рак. Неговата най-тежка форма е злокачествената меланома, която поразява по-често мъжете. С появата на модата за силния загар преди около половин век се свързва и увеличаването на случаите на рак на гърдата.

Колко SPF?

Ако се нанася крем или лосион с ниво на защита 20 (и повече) и редовно (според предписанието на продукта) се обновява защитния слой, човек е достатъчно защитен от ултравиолетовите лъчи. Но в този случай намалява производството на витамин D. Затова за “компромисен” се смята SPF 15. И все пак това е доста относително. Така например за по-южните курорти човек се нуждае от SPF 30, а децата и хората с повишена чувствителност на кожата – SPF 50.

Кремовете с SPF 2, 4, 8, 10 са по-скоро търговска уловка – най-вече за хората, които са слушали за опасността от ултравиолетовите лъчи, но не я приемат като нещо наистина...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.