zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да почернеем без да си навредим!



Да почернеем без да си навредим!

здраве.bg

Много от хората през лятото си остават страстни поклонници на слънчевите бани въпреки че през последните години модата по силния тен бе силно атакувана от различни факти за вредите от прекомерното излагане на слънце. Все пак, макар да знаят за вредата от ултравиолетовите лъчи, мнозина продължават да се пекат с часове.

Наистина - под въздействието на слънчевата светлина в епидермиса са образува витамин D, жизнено важен компонент, защото възпрепятства развитието на рахит при децата, както и на остеопороза и артроза при възрастните. Недостигът на витамин D влиза в механизма на зараждане на редица заболявания, сред които склероза, диабет, различни видове рак (включително рак на белите дробове, яйчниците и простатата).

• Изследванията показват, че витамин D е едно от веществата, които потискат развитието на раковите клетки. Така например статистиката показва, че жителите на северните райони страдат по-често от рак на простатата и дебелото черво, отколкото тези, които се намират в близост до екватора. Множествената склероза се среща по-често в Канада и в северните щати, отколкото в южните.

Но... за да получи необходимата дневна доза витамин D, човек трябва да пребивава на слънце 15 минути. При това не по бански, а облечен!

• Без слънце човек е по-податлив на депресия. Сезонното афективно разстройства е широко разпространено сред жителите на северните ширини и практически почти не се среща при хората, живеещи южно от 50 градус северна ширина.

Първите симптоми на това състояние са сънливост, понижаване на настроението и либидото. Жените страдат 4 пъти по-често в сравнение с мъжете. Според учените, в резултат на недостига на слънчеви лъчи организмът увеличава синтеза на мелатонин – хормона на съня и понижава производството на серотонин, който създава чувството за радост и удовлетворение.

Но... за да се преодолее този вид депресия е достатъчна половин часова разходка на слънце. При това не под преките слънчеви лъчи, а под короните на дърветата.

• Слънцето...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.