zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да почернеем без да си навредим!



Да почернеем без да си навредим!

здраве.bg

... сериозно.

В различните краища на планетата интензивността на излъчването не е еднаква. Следователно и “тактиката” на защита трябва да бъде различна.

Планините - степен на опасност *****

Колкото сме по-високо над морското равнище, толкова по-тънък е атмосферният слой, който е способен да поглъща излъчването. Ето защо любителите на планината се нуждаят от кремове и очила с максимална защита от ултравиолетовите лъчи. Независимо от сезона!

Средните географски ширини - степен на опасност ****

Безопасно можете да се радвате на слънчевите лъчи в продължение на 40 минути. В близост до водоемите интензивността на излъчването е по-голяма. Градският смог задържа ултравиолетовите лъчи. Сред природата (на шарена сянка) се нуждаете от SPF 15.

Северните райони - степен на опасност **

Местата като например Скандинавия и Финландия са с ниска слънчева активност. Защитни средства са необходими само в разгара на лятото.

Южните райони - степен на опасност *****

Средиземноморието, Калифорния, Маями, Канарските острови – тук облачните дни за цялата година могат да се преброят на пръсти, а слънцето е доста интензивно. Дори в облачен ден до повърхността достигат 60-70% от слънчевите лъчи. Защитата на кожата в тези райони е от първостепенна важност.

Мъртво море - степен на опасност *

Това сигурно за мнозина ще е нещо неизвестно и доста любопитно. Местата под морското равнище са единствените, за които лекарите ни съветват да се печем на слънце без да се тревожим. Например Мъртво море се намира на 412 м под нивото на световния океан и вредните лъчи не проникват в него, тъй като се филтрират по пътя си в атмосферните слоеве, наситени с изпарения. Това е една уникална климатична зона, където наистина не са необходими средства за ултравиолетова защита.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.