zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да прекараме отпуската си



Как да прекараме отпуската си

Почивката на море невинаги е най-подходящият избор, независимо колко е желана.

здраве.bg

Време е да планирате лятната си отпуска?! С колко дни разполагате? На море или на планина? Рафтинг или спа център? Може би не е лоша идея да изберете това, което не само ви е интересно, но и полезно.

Далечни страни, екзотика, екстремни усещания – това е особено подходящо за всички, които са на възраст от 20 до 40 години. От една страна, с навършването на 20-та година имунната система е напълно изградена и готова за всякакви сътресения. От друга, след 40-та тя започва по-трудно се справя с тях. Но това, разбира се, не означава, че на хората на 16 или 60-годишна възраст са противопоказни далечните дестинации. Просто е нужно повече внимание.

Независимо от годините, всеки може да прави това, което му позволява физическата кондиция. Просто с напредване на възрастта ще ви трябва повече време за адаптация – 1 или 2 седмици; в противен случай през цялата си отпуска ще свиквате с новите условия, а през това време почивните дни неусетно ще свършат.

Ако работата ви е изтощителна и напрегната или обратното – скучна и еднообразна, по-добре е да разделите цялата си годишна отпуска (обикновено 4 седмици) на два пъти - през различните сезони. Или да си прибавяте по 1-2 дни към уикендите и без да хабите сили и време за път да си правите почивки някъде наблизо.

3-4 седмичното пътуване с пълна “смяна на декора” си е отделен малък живот, който наистина е способен да ви зареди с енергия за цялата година.

Опитът показва, че за повечето хора оптималната почивка е 2 седмици пътуване плюс 2 пъти по една седмица. След едномесечно откъсване от работа е по-трудно да се влезе обратно в работния ритъм.

Според оценката на психолозите, ако след двуседмичната почивка не ви се иска да се върнете на работното си място, тази работа не е за вас.

През лятото повечето хора са застрашени особено от слънчево изгаряне, което може напълно да провали почивката ви. Специалистите съветват постепенно да свиквате предварително със слънцето – с повече разходки и уикенди...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.