zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да прекараме отпуската си



Как да прекараме отпуската си

Почивката на море невинаги е най-подходящият избор, независимо колко е желана.

здраве.bg

... сред природата.

Нещо, което може да се окаже проблем при почивката на море е т.нар. йоден удар. Преходът от среда с по-малко количество йод в среда, наситена с такъв е стрес за щитовидната жлеза, която започва да реагира на промяната по различен начин. При някои хора тя започва да работи на високи обороти и се увеличава вероятността от тиреотоксикоза, а при други – забавя темпото си на работа и предизвиква отпадналост, отоци и напълняване. И двата варианта са еднакво опасни. Ето защо, ако някога сте имали каквито и да било проблеми с щитовидната жлеза, е препоръчително преди пътуването да се консултирате с ендокринолог.

Чистият планински въздух винаги се е смятал за еликсир на здравето. Неслучайно някога са препоръчвали на страдащите от различни заболявания – например на дишането или такива с туберкулоза, да ходат на санаториум в Швейцария. Още един любопитен факт е, че планинците- дълголетници са най-много след мъжете, докато жените -дълголетнички живеят в райони с по-нисък релеф. Засега науката няма обяснение за този феномен, но е факт, че планинският въздух се отразява по-добре на мъжкия пол.

По ясни причини жените страдат по-често от малокръвие. При недостиг на глобулин кръвта доставя в организма по-малко кислород, а това влияе на здравето и тонуса. В такава ситуация не е препоръчителна почивката на планината – разбира се, там кислородът е по-малко и на по-високите места дори хората с нормален хемоглобин усещат лека хипоксия.

Излизането в отпуска трябва да става колкото може по-постепенно и плавно. Също така плавно трябва да бъде и връщането на работа.

Характерът на отпуската зависи и от това в каква кондиция подхождате към нея. Ако сте напълно изтощени, по-полезна ще ви бъде почивката върху шезлонг и с книжка в ръка, отколкото „препускането” из Европа. Ако през последвата половин година не сте ставали от монитора и не сте вдигали нищо по-тежко от чашата с кафе, преходът към гмуркане или рафтинг може да се окаже непосилно натоварване.

От...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.