zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха 3D модел на грипа А/Н1N1



Създадоха 3D модел на грипа А/Н1N1

21 940 души от 69 страни са се разболели досега от новия грип.

8 юни 2009, здраве.bg

Специалисти от Института по биоинформатика в Сингапур са създали триизмерен модел на вируса на грипа А/Н1N1. Според учените, това ще позволи по-точно да се определят уязвимите места на заболяването и да се създадат нови лекарства, както и ваксина срещу него, съобщава Би Би Си.

Учените под ръководството на доктор Себастиян Мауерер-Стро са открили областите във вируса, в която се извършват мутациите и са определили кои средства действат ефективно срещу вируса. Резултатите от изследването вече са публикувани в списание Biology Direct.

Всички вируси от грип А се делят на типове в зависимост от разновидностите на двете важни белтъчини, които се намират на повърхността на вирусните частици – вириони. Това се хемаглютининът (обозначава се с буква Н), който отговаря за способността на вируса да прониква в клетката и невраминидазата (N), която е свързана с неговото размножаване.

Сингапурските учени са установили, че структурата на вируса А/Н1N1 в голяма степен прилича на тази на птичия грип H5N1, а не на другите щамове от групата H1N1.

„Тази информация ще помогне в изработването на стратегия на борбата с вируса А/H1N1 и за организацията на ефективното лечение на болните”, заявява Франк Айсенхабер, директор на Института по биоинформатика и съавтор на изследването.

Броят на заразилите се с вируса на новия грип A/H1N1 до 5 юни е достигнал 21 940 души, съобщи Световната здравна организация. Случаите са в 69 страни, смъртните са 125.

Както и преди САЩ са на първо място по брой на лабораторно потвърдените случаи на заболяването – 11 054, като 17 от тях са завършили със смърт.

В първата държава, където бе установен случай на A/H1N1 – Мексико официалният брой на заболелите е 5563 души, а случаите, довели до смърт са 103, 6 от тях – през последната седмица.

 
добави в:
 
Още по темите:
грипът А/H1N1    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.