zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо понякога лекарствата не помагат



Защо понякога лекарствата не помагат

...или 7 препоръки как да постигнете желания ефект.

здраве.bg

... по предвидения начин. Поради тази причина таблетките с обвивка не трябва да се режат на части – обвивката предпазва препарата от киселинната среда в стомаха. Също така не бива да се отварят капсулите и да се изсипва съдържанието от тях – със същия успех можете да изхвърлите лекарството в кофата за боклук.

Правило №7: не за вечни времена!

Останалите след лечението таблетки и други лекарствени средства най-често остават в домашната аптечка. Въпреки че най-правилният подход е те да бъдат изхвърлени.

Срокът на годност е посочен върху опаковката. Ако лекарството е във флакон, след неговото разпечатване то може да се съхранява по-кратко време – колкото е посочено в листовката.
Освен това е установено, че по повърхността на разпечатаните лекарства започват да се размножават различни микроорганизми - салмонела, стафилококи и др. А и таблетките имат свойството да попиват влагата или обратното – да изсъхват. И двете се отразяват негативно на техните свойства.

Неразпечатаните опаковки и таблетките в блистери могат да се съхраняват без особени опасения. Тогава важи срокът им на годност, посочен върху опаковката и в листовката. Все пак наблюденията показват, че при някои медикаменти с течение на времето намалява активността на основната съставка.
В никакъв случай не приемайте лекарства с изтекъл срок на годност!

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.