zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо понякога лекарствата не помагатЗащо понякога лекарствата не помагат

...или 7 препоръки как да постигнете желания ефект.

здраве.bg

“Предписаха ми таблетки , но те не ми действат”. Едва ли чувате това за пръв път, а вероятно и на самите вас се е случвало.

Причините могат да са много и различни. Но все пак на първо място следва да си зададете няколко основни въпроса. Ако си отговорите на тях, може би ще намерите и обяснението защо предписаният ви медикамент не е подействал според очакванията.

Правило №1: купувайте само и точно това, което е написано в рецептата

Лекарството може да бъде заменяно само с краен случай - когато го няма в нито една аптека. И то след като сте се посъветвали с лекаря! Според закона фармацевтите нямат право да заменят изписания ви медикамент. Практиката обаче показва, че такива случаи не са редки. Причината за тях обаче няма нищо общо с медицината, а само с търговския интерес. По-скъпото не винаги означава по-добро – поне що се отнася до лекарствата.

Правило №2: добре пресмятайте кога да приемате лекарството

Когато е написано 3 пъти дневно, това означава 3 пъти в денонощието, т.е. на всеки 8 часа. Например в 7:00, 15:00 и 23:00 часа. Този график е свързан с особеностите на извеждането на лекарството от организма – за неговото ефективно действие трябва да се поддържа определено ниво на негова концентрация в кръвта. Това е особено важно при антибиотиците.

Ако по средата на лечението са се появили някакви странични ефекти, не бързайте да спрете лекарството. Посъветвайте се с лекаря, който го е изписал. Някои неудобства се налага просто да се изтърпят (това се отнася основно до лекарства като цитостатиците или силните антибиотици с широк спектър на действие).

Правило №3: не намалявайте срока на лечение

Анкетите показват, че около 75% от хората самостоятелно решават кога да прекратят приемането на лекарствата –по икономически съображения или поради мързел и забравяне. А освен дневната доза и броят на приемите другият основен показател на рецептата е колко време трябва да се приема медикамента.

Правило №4: преди, след ядене или...?...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.