zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Купидон и науката: фактологията на един митКупидон и науката: фактологията на един мит

Истинските стрели всъщност са химически формули.

здраве.bg

... в началото.

Всъщност, има няколко проучвания, които показват, че двойки, които правят заедно нови и различни неща, съобщават за по-голяма удовлетвореност от връзката си, както и за повече романтика в отношенията си, отколкото двойки, които имат по-рутинни навици.

Има много възможности за “освежаване” на връзката. На първо място сред тях са хуморът и сексът. Сексът повишава нивото на тестостерон, който на свой ред повишава допамина, като позволява на партньорите, дори за кратко, да изживеят отново възбудата на романтичната любов.

За”авантюриста” и “домошаря”

Един фактор, който може да установи доколко двама души са заедно или разделени, е степента, до която две различни нервни системи са склонни да търсят разнообразие и стимулация.
Хората обикновено се различават в необходимостта си от нови преживявания. Но най-издръжливите връзки са тези, при които естествените нива на търсене на емоции, независимо дали силни или не, са еднакви при двамата.

Тези, които притежават силна склонност да търсят преживявания, са социални личности, обичат да се срещат с хора като източник на преживявания и търсят компания, която е интересна и предизвикателна.

Степента на търсене на нови усещания обикновено е в добро съотношение при щастливо-женените двойки. В свои изследвания, психологът Марвин Зукерман от университета на Делауеър е открил голямо несъответствие в резултатите, определящи склонността за нови изживявания у партньорите, които са решили да търсят спасение за брака си чрез терапия. И обикновено, отбелязва Зукерман, партньорът, който не е от типа “търсачи на силни усещания”, настоява за консултация при психолог.

Най-добрата комбинация е, ако и двамата партньори се нуждаят малко от нови преживявания. “Те са щастливи един с друг и не приемат другия като “навик” – обяснява Зукармен. – Двама авантюристи са ОК за кратко време, но въпреки че партньорът им може да е вълнуващ, те търсят разнообразие навсякъде. И накрая, най-лошата комбинация е авантюрист с домошар...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.