zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Купидон и науката: фактологията на един митКупидон и науката: фактологията на един мит

Истинските стрели всъщност са химически формули.

здраве.bg

За да разберат мистерията, капризите и силата на романтичната любов, древните се молели на Купидон-безсмъртният пакостник, в чийто плен попадали, и пред който ние хората изглеждаме абсолютно безсилни.

Науката обаче дава друга гледна точка. Изследвайки човешката натура, откриваме, че да бъдеш влюбен – от пръв поглед или завинаги – е функция на невидими сили и няма почти нищо „капризно“ в тях. Истинските стрели в колчана на Купидон са всъщност химически вещества, които “заливат” мозъка ни и ни карат да се държим по странен начин.

Уви, истината, че скритата сила на биологията е причина за най-съкровените ни отношения, може да изпрати Купидон на вечно изгнание.

Как да задържим първия трепет

Кой не е чувствал, че е най-щастливия човек на света, голям късметлия и единственото човешко същество, способно да изпитва толкова силна любов? Физическите и емоционални фанфари, които възвестяват пристигането на любовта, е трудно да бъдат забравени – и уви, още по-трудно запазени. Ако романсът върви добре, спиращият сърцето звън на телефона, който някога сте очаквали с трепет, се превръща в обикновено позвъняване; онези скрити погледи с копнеж се превръщат просто в първото и последното лице, което виждате всеки ден.

Трайната любов неизбежно стига до тази фаза: привързаност, която е много по-дълбока, но много по-малко вълнуваща от онова първо безумно влюбване.

И наистина, любовта може най-добре да бъде видяна като биологичен импулс, който включва сласт, романтична любов и привързаност. Тези три стадия са различни като опит, но имат една обща цел: успешно възпроизвеждане на рода. Похотта ни праща на лов за потенциални партньори, романтичната любов стеснява фокуса и енергията ни до само един човек, докато привързаността ни окуражава да останем с този партньор достатъчно дълго, за да отгледаме децата си.

Тези три системи са с перфектна “хореография” на ниво нервнохимични реакции, всяка със съответните хормони - невротрансмитери.
В частност допамин е веществото...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.