zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

3 упражнения за здраве: срещу нежелания стрес



3 упражнения за здраве: срещу нежелания стрес

Умението да се отпускаме е важна предпоставка за доброто здраве

здраве.bg

Съвременната медицина определя постоянното напрежение като причина за много различни здравословни проблеми. Днес дори и привържениците на консервативния подход при лечението признават, че освен физиологичните проблеми, трябва да се лекуват и психологическите. Затова и все повече внимание се обръща на това как да се борим със стреса и как да се отпускаме.

Според психотерапевтите, релаксацията е едновременно и наука, и изкуство. Неслучайно премахването на психическото (и физическо) напрежение са задължителни компоненти в традиционните източни разбирания за усъвършенстване на духа и тялото.

Тези, които овладеят техниката на релаксацията, ще могат не само по-ефективно да почиват, но и да работят по-пълноценно.

Упражненията, които се предлагат за релаксация, са много. За да постигнете необходимия ефект е достатъчно да им отделяте по 5-10 минути всеки ден.

Тук ние ви предлагаме три различни начина да се противопоставите на стреса, които могат успешно да работят и в комбинация:

1. Упражнения за подобряване на осанката

Всеки е чел, че гърбът трябва да бъде изправен, но колко от нас на практика го правят. А прегърбването е показателно не само за проблеми с гръбначния стълб, но и за разстройства в психиката - неслучайно успелият човек ходи изправен, а неувереният в себе си свива глава между раменете.

Затова, ако искате да имате добра осанка: повдигнете раменете колкото се може по-високо, след това ги придвижете назад и ги отпуснете. По този начин ще постигнете едновременно няколко неща: ще премахнете мускулното напрежение, ще подобрите кръвообращението, а заедно с това ще повишите настроението си и увереността в себе си.

И още едно упражнение с такъв ефект, което в допълнение ще нормализира и дишането. Представете си, че отгоре на темето ви е прикрепен конец и при всяко навеждане на главата, свиване на раменете или навеждане към краката, този конец ви издига нагоре. Съвсем скоро ще забележите, че вече много по-често държите гърба и главата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.