zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомеопатията: един странен казус?!



Хомеопатията: един странен казус?!

Тя не само предизвиква закони на науката, но и здравия разум.

здраве.bg

... и те са тези, които трябва да бъдат свързани с личността на пациента. Макс съответстваше на профила на Carcinosin, който включва симптомите на перфекционизъм, безпокойство, проблеми със съня и пристрастеност към млякото.”

Същевременно Мелничък предупреждава, че не всяко дете с аутизъм трябва да взема Carcinosin. “Трябва да приспособите лечението към уникалните особености на пациента”, казва той.
Лански смесвала малко Carcinosin с вода и давала на Макс по една чаена лъжичка всяка сутрин. След два дни забелязала леки промени: “Речта на Макс се подобри и той изглежда стана по-осъзнат социално.”
През следващите два месеца тенденцията към подобрение продължила.

А може би хомеопатията не прави нищо!?

Хомеопатията се развила в края на 18-ти век - време, когато лекарите са знаели малко за болестите. Те лекували повечето като пускали кръв на пациентите и им давали силни слабителни. Такова лечение било наричано “драстични мерки”, но всъщност драстичните усилия били за сметка на пациентите, които страдали повече от тях, отколкото от болестта.

Един немски лекар на онзи 18-ти век – Самуел Ханеман, толкова се отвратил от тази “драстична” медицина, че прекратил лекарската си практика. Но всъщност не отхвърлил съвсем конвенционалната медицина. Той бил много впечатлен от хинина - южноамериканската дървесна кора, която била първото известно ефективно лечение за маларията. През 1790 г., Ханеман приел хининова кора и почувствал, че трепери, изпитва болка, неспокоен е и е жаден – всички симптоми на маларията. Този опит довел до дефинирането на неговия Закон на подобността.

Ханеман тества стотици субстанции върху себе си – растения, животински вещества и химически съединения, включително соли, цинк, злато и невен – като записва в каталог ефекта им. В края на краищата, той отново стартира медицинската си практика, но този път предписвайки само хомеопатични лекарства.

Хомеопатията била спорна от самото начало, заради другия постулат на Хахнеман – Закона за...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.