zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомеопатията: един странен казус?!



Хомеопатията: един странен казус?!

Тя не само предизвиква закони на науката, но и здравия разум.

здраве.bg

... при пациенти, приемащи хомеопатични препарати, е обикновен плацебо-ефект”, казва Симпсън.

Но изследванията постоянно дават противоречиви сведения. Британски изследователи са разделени заради силата на арниката, често предписвана от хомеопатите при мускулно-скелетни болки.
Пациенти, които са вземали арника след операция на китката заради синдром на карпалния тунел, са показали, че изпитват значително по-малка болка от тези, които са приемали плацебо. Същевременно обаче пациенти с други ставни проблеми не са имали същия късмет – сред 58 души, страдащи от ревматоиден артрит, плацебо-групата е дала сведения за значително по-голямо облекчение на болката.

През 1991 г. датски епидемиолози анализира 105 проучвания на хомеопатично лечение от 1966 до 1990 г., повечето от френски и немски медицински издания. 81 изследвания показват, че пациентите са се повлияли от хомеопатията, което кара датските учени да заключат, че “доказателствата са до голяма степен положителни. Това би трябвало да е достатъчно хомеопатията да се утвърди като лечение за някои състояния.”
Анализ в Германия, направен през 1997 г. върху 89 проучвания също казва, че хомеопатията често има значително по-добър ефект отколкото плацебо.

Предпочитаме ли алтернативите?

Двусмислена като доказателствата за нея, в последните години хомеопатията се радва на нарастваща популярност, която съвпада с противоречивите чувства към традиционната медицина.

В САЩ например половината, ако не и две трети от хората използват алтернативно лечение и посещават практикуващи алтернативна медицина по-често, отколкото лекуващия си лекар.
Тази статистика не означава, че хората са загубили доверие в лекарите – те просто са разширили възгледите си за това, кое може да е полезно, и вярват, че комбинацията между традиционна и алтернативна медицина ще даде по-добри резултати. “Подновеният интерес към хомеопатията – казва Дейна Улман, автор на 8 книги по темата – е част от интереса, който хората показват към алтернативните...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.