zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хомеопатията: един странен казус?!



Хомеопатията: един странен казус?!

Тя не само предизвиква закони на науката, но и здравия разум.

здраве.bg

... усилването на ефекта, според който хомеопатичното лекарство става толкова по-силно, колкото е по-разредено. Критиците надават вой. “Хомеопатията е абсурд”, твърди Уилям Сампсън, професор по клинична медицина в Университета Станфорд. “Тя е несъстоятелна – на теория и на практика”.

“Няма основание да се вярва, че хомеопатията има някакъв ефект”, казва Робърт Барац, президент на Националния съвет срещу измамите в здравеопазването в Масачузетс. “Хомеопатията е магнит за ненадеждни лекари, които представляват заплаха за обществената безопасност. Тя е шарлатанство.”

Може би хомеопатията е лечение с “нищо”. Дори да е така, поне е напредък спрямо “драстичните мерки” на 18-ти век – дори ако пациента приема малко нещо повече от вода.

Към края на 19-ти век, традиционната медицина се отдалечила от “драстичните мерки”. След като те били отхвърлени, опозиционерите на тогавашната медицина - повечето хомеопати, загубили влияние.
Откриването на антибиотиците и други модерни лекарства още повече затвърдили позициите на конвенционалната медицина за сметка на хомеопатията. Днес критиците отхвърлят хомеопатията като плацебо.

Странната сила

Плацебото няма пряко влияние върху организма. Но когато се дава за лечение на почти всякакви болести (обикновено при клинични изследвания за доказване ефективността на даден продукт – б.н.) – от настинки до сериозни заболявания – почти една трета от пациентите съобщават, че са се повлияли добре. “Плацебо-“лечението” дава такъв резултат заради способността на съзнанието да влияе върху тялото”, казва психиатърът Уолтър Браун от Университета Браун в САЩ.

Много проучвания показват, че когато лекарят назначи някакво лечение, хората очакват, че то ще им помогне и именно това очакване само по себе си съдейства за излекуването. Също, чрез механизма психика-тяло, който не разбираме напълно, плацебото ускорява отделянето на ендорфини – естествени вещества в организма, които повдигат настроението и облекчават болката. “Подобрението...

 
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.