zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медитацията – отвъд модата



Медитацията – отвъд модата

Знаем ли всъщност как да се възползваме от това, което медитацията ни предлага.

здраве.bg

... мода към медитиране може да се определи като положително увлечение. В някои части на света сеанси се предлагат и в адвокатски кантори, съдилища, големи корпорации, дори в американската военна академия “Уест Пойнт”. На някои честа са отделени специални стаи, където хората се събират за групова или се уединяват за индивидуална медитация.

Може да се медитира чрез:

мантра - това е изпълнена с духовен смисъл дума или фраза на санскрит. Тази фраза се повтаря много пъти в ритъма на дишане (повтаряне при вдишване – повтаряне при издишване). Санскритът не е задължителен, вие можете да повтаряте каквото си искате – стих от песен или стихотворение.

физическо действие - можете да се съсредоточите върху повтарянето на определени физически упражнения: от специалните асани до елементарното ходене или бягане в тръс. В танца състоянието на транс се постига за сметка на ритмичното повтаряне на движенията.

зрителен образ - обект може да бъде всичко – например верижка на часовник или гривна, която можете да разглеждате подробно докато постигнете състояние на пълен покой. В източните култури за тази медитация се използва мандала – геометрична фигура (квадрат вписан в кръг) олицетворяваща единството на човека и вселената.

дишане - това е един от най-популярните видове медитация, който се състои във втренчено наблюдаване на потоците въздух, които вдишвате или издишвате.

Съществуват още много типове медитация (чрез чакри, смях и плач, динамична медитация, шавасана, “поза на трупа” и т.н.), но за тях ще ви трябва помощ от специалист.

Главното при медитацията е да успеете да се съсредоточите върху нещо: рисунка, проблем, предмет, дишане или движение. Никакви мисли не трябва да ви разсейват, никакви дразнители не трябва да ви пречат и безпокоят.

Пълното концентриране се постига трудно – мозъкът постоянно се разсейва и в него се “промъкват” различни мисли.
Но ако започнете със съзерцанието например на красива роза, съвсем скоро...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.