zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медитацията – отвъд модатаМедитацията – отвъд модата

Знаем ли всъщност как да се възползваме от това, което медитацията ни предлага.

здраве.bg

Шарън Стоун медитира, гледайки езеро с рибки. Ричард Гиър специално за тази цел пътува до Индия... Но необходими ли са наистина толкова разходи и усилия, за да постигнем успокоението чрез средствата на медитацията...

Понякога в главите ни има толкова много объркани мисли, които не ни дават покой нито денем, нито нощем. Именно заради такива проблеми някои хора, готови да потърсят алтернативата, започват да медитират.
Част от привържениците й са убедени, че медитацията носи полза само ако се прави на точното място и се спазват строгите индийски правила. Но практиката показва, че медитацията и в нашия забързан всекидневен живот е от голяма полза за психическото ни здраве.

Медитация (от латинската дума meditari или “движен към центъра”) като религиозна практика съществува вече няколко хиляди години, а като психотренинг – около половин век. Medha на санскрит означава "мъдрост".

Модата за медитиране е пренесена от Изтока през 60-те години от “Бийтълс” – тогава медитацията започва да се смята за най-безвредния начин за “разширяване на хоризонтите”.

Но ако хипитата са медитирали само за да опознаят тайните на битието, днес всекидневните сеанси помагат на хората да си съберат мислите и да се наслаждават на живота.

Някои твърдят, че се научават да медитират дори в колите си по време на големите задръствания, на път за важна среща или за кабинета на зъболекаря, в ароматната вана след тежък работен ден ... По този начин те решават вътрешните си проблеми, избавят се от стреса, намират креативни решения.

Медитацията доказано забавя обмяната на веществата, а мозъкът се “потапя” в състояние, аналогично на това преди заспиване. Но мозъкът на медитиращия не спи – той работи в специфичен режим. Наблюденията, проведени при тибетски монаси, показват, че по време на медитация у тях се блокират тези участъци от мозъка, които отговарят за приемането на информация от органите на чувствата. В резултат на това възниква усещането за пълен покой и единение със света.

Съвременната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    психология    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.