zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите медицинските открития за 2008-а



Най-големите медицинските открития за 2008-а

Топ 10 - класация на в. “Ню Йорк Таймс”.

18 декември 2008, здраве.bg

... се появяват след 40 години: нарушения в паметта и вниманието, моторните функции, неспособност да справяне с елементарни умствени задачи, изгубване на дееспособността. Болестта на Алцхаймер е водеща причина за старческото слабоумие, с което лекарите все още не знаят как да се преборят.

Именно затова откриването на 4 гена, свързани с болестта, се счита за истински пробив в медицината през тази година. Засега специалистите се опитват да определят ролята на тези гени за развитието на заболяването и се надяват, че в процеса на изследванията, ще бъде създаден и начин за предотвратяването и лечението й.

6. Изобретиха една ваксина, която действа срещу 5 заболявания (дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофиличен грип от тип В).
Надеждите са това откритие бързо да намери широко място в практиката. Ваксината предизвиква слаби странични ефекти (леко зачервяване на мястото на инжектиране и рядко - повишаване на температурата). Тя трябва да се прави 4 пъти: 3 пъти между 2-ия и 6-ия месец и още веднъж между 15-ия и 18-ия. А това е по-малко, отколкото да се имунизира детето поотделно за всяка болест.

7. Откриха метод за предварително тестване на назначено при рак лечение. В това откритие отново голяма роля имат генните тестове. Новото изследване с название SPOT-Ligth позволява да се определи доколко ефективно може да бъде медикаментозното лечение на злокачественото образувание. Другият тест “Онкотайп-Dx” (OncotypeDx) пък показва вероятността от рецидив и възможната ефективност от химиотерапията.

8. Създадоха нов метод за определяне синдрома на Даун - чрез кръвни изследвания. Досега най-надеждният начин за диагностициране на синдрома на Даун преди раждането е амиоцентезата - болезнена и опасна процедура, при която лекарят взима образец от околоплодната течност с помощта на игла. При манипулацията има реален риск от увреждане на нерв или предизвикване на аборт.

Чрез новия метод лекарите могат да определят евентуалното наличие на болестта с...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.