zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите медицинските открития за 2008-а



Най-големите медицинските открития за 2008-а

Топ 10 - класация на в. “Ню Йорк Таймс”.

18 декември 2008, здраве.bg

... възпалението в кръвта може лесно да се открие особената С-реактивна белтъчина (СРБ) . Лекарите са лекували със статини хора с нормални нива на холестерол, но с повишено ниво на СРБ. В резултат на това рискът от инфаркт при тях е намалял с цели 54%. За сравнение: при високо ниво на холестерол и нормално СРБ резултативността на тези препарати е не повече от 20%.

3. Бе проведена операция без разрез. И то не само една. Експериментите в тази област продължават. Хирурзите търсят нови начини за проникване в човешкото тяло без драстична външна намеса. Първата подобна операция се извърши през март в Университета та Калифорния (САЩ), като лекарите успешно са отстранили възпален апендикс през влагалището на пациентката. По-късно техни колеги са започнали да провеждат не много сложни операции на стените на стомаха през устата на пациентите.

Разбира се, “без нито един разрез” е преувеличение. Лекарите правят разрези, но вътре в тялото, а това значително намалява потенциалния възпалителен процес и ускорява оздравяването на пациента. И разбира се, няма никакви белези.

4. Появиха се нови изследвания на генома, които са достъпни и като цена - 400 долара и се извършва напълно безболезнено: чрез изследване на слюнката. За резултата специалистите все още спорят: Според много от тях човечеството все още не притежава достатъчно научни знания, за да интерпретира генома. От друга страна, този тест позволява да се определят много наследствени заболявания, а също така предразположеността към тях – например към рака. Подобни изследвания се правеха и по-рано, но те бяха твърде скъпи и достъпни само за силно ограничен брой пациенти.

5. Откриха 4 гена на болестта на Алцхаймер. За това заболяване няма нито едно лекарство, нито ваксина. Към настоящия момент е трудно да се определи предразположеността към заболяването. Сложно е и неговото диагностициране, а процентът на заболеваемостта е доста висок – до 30% след 70-годишна възраст. При някои болни първите симптоми...

 
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.