zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-големите медицинските открития за 2008-а



Най-големите медицинските открития за 2008-а

Топ 10 - класация на в. “Ню Йорк Таймс”.

18 декември 2008, здраве.bg

... с помощта на кръвни изследвания на бъдещата майка. Малко количество ембрионални ДНК попада в кръвта на майката и в тях могат лесно да се “хванат” повишените нива на 21 хромозоми, които са признак за болестта.
Засега технологията на изследването е в стадий на разработка, но специалистите й предричат голямо бъдеще.

9. Откриха начин, по който онкоболните по-лесно понасят химиотерапията. Гаденето е типично последствие от нея и за разлика от морската болест продължава със седмици. Американски учени установиха, че пластирите против люлеене в плавателните средства помагат за справянето с този проблем. Повечето подобни средства съдържат веществото гранистерон, което се абсорбира в кръвта през кожата и блокира серотониновите рецептори в мозъка. Резултатът е по-малко виене на свят и успокояване на стомаха. Ефектът от един пластир продължава до 5 дни.

10. Присадиха цяло ново гърло, при което 30-годишната Лорена Кастило се сдоби с ново гърло – комбинация от нови дихателни пътища от донорска трахея и нейните собствени стволови клетки. Това е първият случай в историята на медицината, когато на човек е присаден някакъв орган и се използват стоволови клетки от неговия костен мозък.

Пациентката е страдала от туберкулоза и заболяването практически е унищожило нейните дихателни пътища, поради което тя се е нуждаела от присаждане. Основният риск при присаждането е бил, че нейният собствен имунитет е трябвало да бъде потискан медикаментозно, за да не отхвърли донорския орган, но това би позволило на туберкулозата да се развие до смъртоносна степен. Затова лекарите са взели решение да поместят донорската трахея в своеобразна “торба” от стволови клетки на самата пациентка – по този начин организмът е възприел новия орган като свой собствен.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.