zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнесът – за да се сбъднат очакванията ни



Фитнесът – за да се сбъднат очакванията ни

Какво всъщност да очакваме от фитнеса, за да не останем разочаровани.

здраве.bg

Смята се, че фитнесът, аеробиката, танците допринасят много за цялостното изгаряне мазнините (т.е. за тяхното изгаряне въобще), а гирите и тренажора – в определени места. Но положителният резултат все пак не е гарантиран. Защо?

По време на тренировка мускулите изискват допълнителна енергия. Ако мускулът можеше да взима енергия от мазнините, които са разположени наблизо, всичко би било просто: тренираме бедрото и то започва да отслабва. Но природата е създала друг алгоритъм. Мускулната тъкан съобщава за своя “глад” на централната нервна система, която дава команда на жлезите с вътрешна секреция. Те отделят определени хормони, които постъпват в кръвта, достигат до клетки в целия организъм и разграждат мазнините на различни места. Затова и може да се каже, че се “стопяваме” цялостно, а не на отделни места.

Човек се нуждае от мазнини, особено жените – за изпълняване на репродуктивната функция, тъй като мастните клетки участват в строежа на плода. Женският организъм, запасявайки се за непредвидени обстоятелства, създава неприкосновен запас от мастна тъкан, който се разполага основно в областта на корема, бедрата и седалищните части. Тези места се “стараят” да съхраняват мазнините - затова те отслабват по-бавно отколкото другите части от тялото.

Още нещо - човек е склонен да напълнява по-бързо, а да отслабва по-бавно. Особено след прекратяването на тренировките. Този, който не се занимава с активна спортна дейност, има по-лоша способност за изгаряне на мазнините. Те имат свойството да се свързват с кислорода и затова човек, който тренира, наистина изгубва част от теглото си, но за сметка на въглехидратите и водата. И веднага след тренировката теглото се възстановява. А ако се отдадете на изкушението и изядете 1-2 парчета торта, то все едно не сте ходили на фитнес. За да подобрите способността си за изгаряне на мазнините, се нуждаете от продължителни физически натоварвания (поне няколко седмици).

Най-много неправилни схващания съществуват за силовите тренировки....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.