zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Големият град: 3 основни заплахи за здравето



Големият град: 3 основни заплахи за здравето

Замърсеният въздух не е единствената заплаха за здравето на градския жител.

здраве.bg

... , че причината е в недостига на магнезий и желязо. Основният признак за пониженото количество магнезий е повишената чувствителност и нервозност. Недостигът на желязо пък се характеризира с влошаване на паметта и промяна в характера.

Изгорелите газови от автомобилите насищат въздух с олово и манган. Оловото пречи на организма да усвоява необходимото количество йод. Наднорменото количество манган увеличава риска от болестта на Паркинсон, а способства и за недостига на желязо.

Повечето хора в големите градове страдат и от недостиг на селен, особено важен за възрастта между 42 и 49 г.: състоянието на организма през този период определя в най-голяма степен колко дълъг и “качествен” живот ще има човек оттук нататък.

Недостигът на цинк води до повишаване на риска от алкохолизъм (с помощта на този минерал се извършва утилизацията на алкохола в безопасни продукти).

За да избегнете недостига на:

• магнезий – включете в менюто си натурален шоколад, какао, различни ядки, портокали.
• цинк – яжте пшенични кълнове, семена, фъстъци, яйца, хайвер. Стридите са лидер по съдържанието си на цинк. Можете да приемате и добавки, съдържащи цинк: цинков сулфат, цинков аспаргинат.
• селен – не забравяйте за броколито, царевицата и ръжения хляб.
• желязо – употребявайте повече месо и черен дроб. Не забравяйте, че хлябът и хлебните изделия, млякото и яйцата влошават усвояването на желязото.

Третата причина, застрашаваща здравето на жителите на големите градове, е психологическото напрежение. Неговите най-чести прояви са резките промени в настроението, агресивността и умората от общуването.

Психолозите подчертават, че жителите на големите градове общуват по различен начин от тези в малките населени места, където всеки човек има своята значима роля в “историята” на града или селото, а съседите се познават от няколко поколения.

В големия град хората изпитват по-често стрес, общуват повече с хора от други населени места и страни. Това “смесване” крие в себе...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.