zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Големият град: 3 основни заплахи за здравето



Големият град: 3 основни заплахи за здравето

Замърсеният въздух не е единствената заплаха за здравето на градския жител.

здраве.bg

Населението на големите градове живее с около 10 години по-малко, отколкото хората в по-малките населени места, сочи световната статистика. Според специалистите причините за това са няколко.

Първата е понижаването на имунитета. То се проявява с честото развитие на хронични заболявания и склонността към алергии. Това е особено характерно за жителите на големите промишлени центрове, където има повече производства и се движат твърде много автомобили. В резултат на това нараства замърсяването на въздуха от вредните газове и отпадъците от производствата. Освен това, поради гъстотата на населението, инфекциите се разпространяват по-бързо.

Според лекарите, най-опасният за имунитета фактор са вредните вещества - с които човекът работи или близо до чиито източници живее. Данните сочат например, че ако човек живее в зоната на 1 км от производство, отделящо вредни вещества, неговият имунитет е силно понижен.

Вторият опасен фактор е замърсеният въздух. В големите градове почти няма екологично чисти места. Дори ако в близост до жилищните райони няма вредни производства, то със сигурност се движат много автомобили. Отделяните от тях газове оказват не по-малко отрицателно влияние на имунната система.

За да намалите риска от инфекции, трябва да си правите профилактични ваксини, а по време на епидемия да избягвате местата, където се струпват много хора. Приемайте имуномодилиращи препарати, особено за профилактика на грипа (но само по лекарско предписание!). За витамин С и Е също се смята, че укрепват имунитета.

Постарайте се да обзаведете дома си така, че да избегнете всичко, което повишава риска от алергия: натрупване на прах, пухени възглавници, предмети от натурална вълна. Всички тях можете да замените със синтетични материали.

Важна и честа причина за влошаване на здравето е недостигът на микроелементи. Като следствие от това човек по-бързо се уморява, понижава се способността му да мисли, става по-раздразнителен.

Специалистите смятат...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.