zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 модерни, но не винаги верни, диагнози6 модерни, но не винаги верни, диагнози

здраве.bg

Всяко време има своите типични заболявания и състояния, на които те се отдават. Но първичните симптоми често могат да бъдат погрешно разчетени от нас и да се стигне до погрешна „диагноза” и последващо грешно лечение със съответните неизвестни последици.

Сигурни ли сте, че не се опитвате прекалено много да “прескочите” посещението при лекар и не искате сами да си поставите диагнозата, подмамени от многото днешни източници на информация?

За да не се стига до това, предлагаме ви своеобразен списък на най-популярните в днешни дни диагнози, които обаче понякога се оказват мними:

1. Синдром на хронична умора

Терминът е възникнал за първи път през 1988 г, а през 1990 в САЩ вече е създаден Национален център за лечение на хроничната умора. Но достатъчно изследвания за причините и клиничната картина на заболяването все още не са направени. Патологията се диагностицира трудно и не се поддава на ефективно лечение. Засега лекарите се ориентират по симптомите:
• продължителна умора (поради някаква неизвестна причина),
• мускулен дискомфорт,
• треска,
• болезнени лимфни възли и стави,
• намаляване на паметта,
• депресия.

Единствените общовалидни съвети на лекарите засега са да се почива повече и да се правят повече движения. И никакви лекарства, техники и други средства!

Какво все пак да направим
Всеки дискомфорт е повод да се провери здравето - за наличието на някакъв вирус или хронична инфекция, които са с подобни симптоми. Преразгледайте и психологичните си проблеми. Регулирайте своя дневен режим на труд и отдих, отделете си време за разходки и... най-вероятно ще забравите за диагнозата.

2. Дисбактериоза

Микрофлората на червата е индивидуална за всеки организъм. Достатъчно точни данни за всички полезни и вредни бактерии, които населяват тялото, все още няма. Изследванията за дисбактериоза дават само приблизителни резултати и зависят най-вече от това, което сте яли в скоро време. По-ефективна картина може да даде биопсията...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.