zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 модерни, но не винаги верни, диагнози



6 модерни, но не винаги верни, диагнози

здраве.bg

... Хелминтоза

Къде ли не можем да прочетем, че “до 80% от всички съществуващи заболявания са пряко предизвикани от паразитите или са следствие от тяхната жизнена дейност в нашия организъм...”
Съществуват инфекциозни и паразитни болести, по които Световната здравна организация прави своята статистика. А в нейния доклад за 2005 г. че написано, че “паразитните заболявания заедно с инфекциозните съставляват 9% от общата заболеваемост”.

Какво да направим
Няма място за паника, ако сте погалили непознато куче или сте изяли парче недобре изпържена риба. Разбира се, при наличието на определени оплаквания (диария, треска, болки в стомаха) трябва да се изследвате при паразитолог, който при необходимост ще ви предпише нужните лекарства.

6. Авитаминоза

Доскоро за витамините са говореха само добри неща – че те са нашите защитници срещу рака, инфарктите, простудата. Едва ли не панацея срещу всички заболявания и еликсир за вечна младост! Със сигурност няма човек, който да не е чувал, че ако боледува често, явно има недостиг на витамини.

Спор няма – в една или друга степен ние изпитваме недостиг на витамини. Но колко и какви точно може да се определи само след провеждането на кръвни изследвания, оценка на обективното състояние и преглед на съпътстващите заболявания. Съществува дори мнение, че организмът започва действително да страда от авитаминоза само в случай на прекомерно количество на един или няколко витамина на фона на недостига на други.

Какво да направим
Трябва ли постоянно да приемате витамини и какви следва да определи само лекуващият ви лекар. Това се отнася особено за мастноразтворимите витамини (А, Е и D), които се натрупват в организма и тяхното прекомерно количество може да има сериозни последствия. Сезонните поливитаминни комплекси, употребявани според предписанията, не могат да нанесат вреда.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.