zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да родиш и... да отслабнеш



Да родиш и... да отслабнеш

здраве.bg

... лактацията се е нормализирала, наднорменото тегло ще се намалява – мазнините се изразходват за образуването на млякото. Средно организмът се разделя с 30-40 г мазнини за едно денонощие.

Съвети:
В никакъв случай не спазвайте строги диети, но и не продължавайте да ядете за двама. Кърмещите майки често допускат няколко грешки: те се стараят да приемат повече мастни продукти (за да бъде кърмата по-засищаща) или ядат твърде големи порции (за да не изчезне кърмата).
Секрецията на пролактина не зависи от това колко ядете, а от дейността на другите женски хормони (в частност от естрогена) както и от психичното състояние. Настроението и сънят са много по-важни, отколкото обема на порцията храна.

Второ тримесечие: Всички трябва да се разхождат!

Кое е новото?
Детето расте - то тежи два пъти повече в сравнение с раждането си, спи спокойно и започва активно да опознава света. През този период най-уязвимото място за майката е психиката. Според статистиката, именно през второто тримесечие нараства вероятността от следродилна депресия.

Какво пречи на отслабването?
Теглото на майката, което се е стабилизирало след раждането, започва да нараства след около 6 месеца. Причина за това най-често е именно емоционалното състояние. Продължава и хормоналната пренастройка, а детето, както и преди, изисква много сили и внимание. Диетите през този етап обикновено не дават очаквания резултат и често водят до още по-влошено емоционално състояние - стрес от невъзможността да бъдеш едновременно добра майка и привлекателна жена.

Какво ще помогне за отслабването?
Детската количка. По дреме на разходка детето с удоволствие разглежда света, а майката върви по няколко часа дневно.

Съвети:
Отделете за упражнения. Съществуват различни групи, предназначени за майки и бебета. Тяхната основна задача е повишаване на мускулния тонус. Мазнините в тренираните мускули изгарят по-бързо, а апетитът се понижава. Физическото натоварване е добър начин...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    9 месеца    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.