zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да родиш и... да отслабнешДа родиш и... да отслабнеш

здраве.bg

Тревоги, раждане, изписване от родилния дом, приятни емоции с приятели и роднини... Накрая се поглеждате в огледалото и с мъка си мислите, че никога няма да си възвърнете предишната фигура.

Безспорен факт е, че всички бременни повишават теглото си – с повече и с по-малко. Но тези килограми не могат да се нарекат наднормени – организмът може да се “отчете” за всеки от тях: 4-5 кг са за сметка на увеличената матка, 1 кг -за готвещите се за лактацията гърди, 1,5 кг – заради увеличения обема на кръвта, 1 кг – за междуклетъчната течност. Добавете още от 2,5 до 4 кг за детето и ще получите доста точно цифрата, която лекарите ви съветват да прибавите по време на бременността.

Килограмите обаче сигурно ще са повече, ако сте следвали бабиния съвет да “ядете за двама”. За това има и други фактори. Някои от бъдещите майки не се движат достатъчно, а освен това се променя и хормоналният фон - прогестеронът и пролактинът ориентират обмена на веществата към натрупване на мазнините.

В продължение на 9 месеца сте напълнявали. Логично, за да отслабнете, също се нуждаете от поне 9 месеца, които условно могат да се разделят на 3 периода, всеки със своите характерни особености.

Първото тримесечие: задължително трябва да се спи!

Кое е новото?
Фразата “Новородените спят по 15 часа на ден” не винаги съответства на действителността. А дори и кротките бебета не дават възможност на родителите си за пълноценна почивка нито денем, нито нощем. Младата майко чесот осъзнава, че не успява да сваля килограми и изпада в паника.

Какво пречи на отслабването?
По отношение на хормоните - все още преобладават пролактинът и прогестеронът. А това означава, че апетитът е повишен, а коремът и бедрата си остават най-проблемната зона. Недоспиването и непълноценният сън са още един фактор, който затруднява спадането на теглото.

Какво ще помогне за отслабването?
Кърменето също е препятствие по пътя към отслабването. Ако раждането е протекло без усложнения и...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    9 месеца    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.