zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за здравето и красотата



10 мита за здравето и красотата

Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.

здраве.bg

... пак признават истинността на един родителски съвет: морковите, а също и други жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци, които съдръжат антиоксиданти, действително са много полезни за очите.

Мит 8: Мъжката плодовитост намалява от употребата на тясно бельо, лаптоп и от горещи вани

Нито едно от тези твърдения не е намерило точно научно потвърждение.
От всичко посочено, учените са най-подозрителни към горещите вани, които могат да повишат температурата в областта на слабините. Анатомически, мъжките полови органи са разположени отвън, поради което тяхната температура е малко по-ниска, отколкото в цялото тяло. Ако се нагряват, се наблюдава спад в образуването на спермата (например в продължение на два месеца). За възстановяване на нормалното количество са необходими от 4 до 6 месеца.

Въпреки че конкретни доказателства не са намерени, на мъжете се препоръчва да избягват горещи вани и употребата на лаптопи (дълго време, поставени върху тази част на тялото), тъй като те нагряват. Всичко това разбира се, ако загубите мярката.

Мит 9: Шоколадът е вреден за здравето

Да, учените признават, че е трудно шоколадът да бъде наречен “полезен”. Все пак количеството захар и мазнини в него е вредно както за фигурата, така и за организма като цяло. Но също така, нови изследвания доказаха, че какаото съдържа в големи количества - флавоноиди, които могат да подобрят работата на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на тези вещества се понижава налягането и опасността от възпалителни процеси. Ефектът напомня действието на аспирина.

Така че отказът от този десерт, заради фигурата или по някаква друга причина, не се препоръчва от учените. Достатъчно е да се пие чаща горещ шоколад или да се изяде неголямо парче веднъж дневно.

Мит10: Отмъщението може да намали стреса

Всички четем книги и гледаме филми, в които героите полагат “маса” усилия и вършат невероятни неща с една-единствена цел – да си отмъстят на всяка цена.

Учените...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.