zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за здравето и красотата



10 мита за здравето и красотата

Дори зад някои уж очевидни истини се крият (не)съзнателни лъжи.

здраве.bg

... , причинявайки известен дискомфорт. При постоянното използване на восък и още повече при рязкото отскубване, фоликулът на косъма се поврежда толкова, че израстването на нови косми се забавя значително.

Мит 6: Овлажняващите и подхранващи кремове – панацея против бръчки

Козметичните фирми рекламират своите кремове като средства, които не само овлажняват кожата, но и предпазват от появата на бръчки. Всъщност това по същината си не е вярно.
Максималното, което може да постигне един крем, е да заглади мъничките бръчици и да подобри вида на кожата като цяло. Иначе, както се сещате, тези кремове биха направили всички да изглеждаме по на 20 години. Така че дори най-скъпите средства, в този смисъл, не превъзхождат по-достъпните и известни като “масови”козметични продукти.

С оглед предпазването от застаряване на кожата, учените препоръчват на първо място да се спрат цигарите и да се предпазва кожата от слънцето, дори ако това означава да спрете да ходите на плаж, вместо да харчите “луди пари” за козметика.

Мит 7: Четенето при лошо осветление влошава зрението

От деца помним как родителите ни са ни внушавали, че да четем в сумрачна обстановка, а още повече с фенерче под одеялото, е много вредно за очите. Оказва се, че подобни твърдения са абсолютно неверни – както да се твърди, например, че шепненето е вредно за ушите!

Както казва офтамолог от Нюйоркския университет, дори четенето от екрана на компютъра или гледане на телевизия отблизо по никакъв начин не влияе на функционирането на очите. Очните мускули се напрягат, да, затова чувстваме умора, но нищо повече от това. Друг “очен” мит е, че носенето на очила или лещи, води до свикване.

Що се отнася до късогледството, далекогледството и астигматизма, те се появяват в следствие на особена анатомична форма на очите и обезателно се нуждаят от корекция. Ако тези приспособления ви смущават, може да си направите лазерна операция и да гледате света “със собствените си очи”.

Учените все...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    секс и здраве    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.